Thursday, May 13, 2010

Kdo dnes nabízí půjčky online?

I když je internet v České republice prakticky ve všech ohledech pozadu za internet západních zemí, i u nás se v posledních letech začaly nabízet půjčky online a to nejenom od bankovních společností. Právě banky jsou první skupina poskytovatelů online půjček, kterou se budeme zabývat.
Půjčky online dnes má svém portfoliu služeb prakticky každá bankovní společnost v České republice, která se svými službami věnuje široké veřejnosti. Takové půjčky online jsou také nejvýhodnější, nabízejí zpravidla ten nejnižší úrok a není potřeba mít větší obavy, že by jste se staly obětí nějakého nefér jednání, ba přímo podvodu. Nevýhodou takových online půjček je však to, že zdaleka ne každý může takovou půjčku získat. Největší šanci získat půjčku online od banky má ten, kdo má pravidelný měsíční příjem, nemá žádný záznam v registru dlužníků, popřípadě může něčím ručit. Za určitých okolností však můžete půjčku od banky získat, i když některý z těchto bodů nesplňujete, ale pokud máte záznam v registru dlužníků, můžete na půjčku od banky téměř jistě zapomenout.
Druhou skupinou poskutující půjčky online jsou renomované nebankovní společnosti, to jsou ty různé spoečnosti nabízející spotřebytelské úvěry atd.. Zde narazíme hned na několik výhod i nevýhod. Tou největší výhodou je dostupnost těchto půjček, protože na ně dosáhne zpravidla širší okruh zájemcu než v případě bankovních půjček, často i záznam v registru není problém, pokud máte pravidelný měsíční příjem nebo nějaký majetek jímž se můžete zaručit. Další výhodou je velká rychlost vyřízení takové půjčky, toto je však vykoupeno značně vyšším úrokem než u bankovních společností. Další nevýhodou těchto společností můžou být často velmi složité a ne úplně jasné smluvní podmínky, často ještě pojištené dodatkem, že v případě sporu rozhodne tzv. nezávyslí arbitr, o jehož nezávyslosti však můžeme mírně řečeno pochybovat, nicméně když dodržujete splátky a smíříte se s vyšším úrokem, nemusíte se pujčky od takové společnosti příliš obávat.
Poslední skupinou poskytující půjčky online jsou jednotlivci a různé neznáme, nerenomované spoečnosti pochybného původu, lákájící na snadno dostupné úvěry. Na tyto si však dejde velký pozor a opravdu nikomu nemohu doporučit si od nich půjčovat. Již tisíce lidí bylo podobnými spoečnostmi okradeno. Často je například nutné před sjednáním půjčky zaplatit nějaký poplatek, někdy poměrně vysoký. Před tím než této společnosti tento obnos dodáte vše vypadá jako pouhá formalita, po jejímž provedení automaticky půjčku dostanete, stáva se však velmi často, že po předání peněz žádnou půjčku nedostanete a po zpětném přečtení toho, co jste vlstně podepsali, zjistíte, že na navrácení vašich peněz nemáte žádný nárok. O všem potom rozhoduje již zmíněný "nezávyslý" arbitr. Existuje však ješte celá řada různých kliček a fint, kterými Vás tyto společnosti připravý o majetek. Proto Vám silně doporučuji půjčovat si jen od prvních dvou subjektů, případně záložen a v případě že je Vám cokoliv podezřelého, raději si půjčit jinde, popřípadě velmi zvážit, zda skutečně půjčku potřebujete. O tom, že před sjednáním jakékoliv půjčky online, by jste měli zvážit zda budete schopni úvěr splácet i za nepříznivých okolností, snad není potřeba diskutovat, špatný úvěr dokáže zničit život velmi snadno.

No comments:

Post a Comment