Friday, July 20, 2012

Vláda se bude věnovat novému zákonu o spotřebitelských půjčkách

To, že je oblast spotřebitelských půjček problémovou oblastí je Vám jistě dobře známo a je dobře, že na tento problém začíná konečně ministerstvo, popřípadě vláda reagovat. Myslím, že je to pro nás, tedy pro spotřebitele skutečně dobrá zpráva, protože by měla naše práva konečně být posílena, na úkor velkých společností, které toho velmi často zneužívají. Doufejme tedy, že tuto novelu zákona podaří přijmout a nyní se na ni podívejme detailněji. Velmi důležitou změnou je především to, že bude konečně bez jakékoliv sankce možné odstoupit od půjčky do 14ti dnů ode dne, kdy byla tato půjčka sjednána. To je asi nejdůležitější část této novely, ale jsou tady i další novinky. Nově totiž také už třeba nebude možné půjčovat takovým klientům, u kterých není jasné, že budou schopni úvěr zaplatit. Bude také zcela zakázáno, aby v oblasti spotřebitelských úvěrů byly používány směnky. Další změny se týkají zprostředkovatelů, ti by měli nově mít nárok na provizi za sjednanou půjčku až v momentě, kdy předloží spotřebiteli "vyrozumění o výsledku své zprostředkovatelské činnosti." Musím se přiznat, že úplně přesně nevím, co si pod tímto představit, jestliže víte, co je tímto myšleno, podělte se s námi o to v komentářích k tomuto článku. Pokud budou tato pravidla porušována, hrozí poskytovateli půjčky pokuta až 20 milionů korun. Pokud půjde všechno podle plánu, mělo by se podařit tuto novelu schválit ještě tento rok a v platnost by měla vejít k 1.1 2013. Osobně by mě velmi zajímala ta část, která se věnuje poskytování půjček pouze takovým lidem, u kterých je možno předpokládat bezproblémové splácení. Zajímalo by mě, jak konkrétně bude toto prováděno a jaké mechanizmy, ať už stávající, nebo nové budou k dosažení tohoto cíle použity.

Budou půjčky levnější?

Asi každý z nás, kteří si čas od času potřebujeme půjčit pár korun, ale i ti, kteří potřebují peníze na velké projekty, by byl rád, kdyby byly půjčky levnější. No jsou tady určité signály, že by ke zlevnění půjček skutečně dojít mohlo, což bychom jistě velmi přivítali. Pokud se trošku vyznáte v ekonomii, pak víte, že jednou z věcí, která určuje cenu půjček, je úroková sazba ČNB. Je to méně než měsíc, co ČNB přistoupila ke snížení základní úrokové sazby, ta se teď pohybuje na pouhém 0,5%, což je absolutně nejnižší úroková sazba v celé historii ČR. Toto snížení bylo očekáváno a bylo přijato kvůli tomu, aby byla podpořena naše ekonomika. Pokus jsou totiž půjčky levnější, mělo by více subjektů být schopno si takové půjčky vzít a financovat tak svoje projekty. To pak samozřejmě prospívá ekonomické situaci celé země.

Kouzelná půjčka?

Není to tak dlouho, co se na našem trhu objevil na první pohled zcela nový produkt, jedná se o půjčku, která má v názvu slovo "kouzelná"? Co je na tomto úvěru tak kouzelného se dozvíte z následujících řádků a opravdu to stojí za to! Pokud bychom chtěli kouzelnou půjčku někam přesně zařadit, museli bychom ji umístit hned do více kategorií. Kouzelná půjčka je v první řadě půjčkou nebankovní, nenabízí ji žádná naše ani mezinárodní banka, ale společnost Kouzelná půjčka s.r.o., kterou v ČR založila společnost, která pochází z Velké Británie a to je společnost Laurence and Partners. Už tedy víme, že se jedná o půjčku nebankovní a protože jsme na půjčkách online, pak není překvapivé, že o tento úvěr můžete žádat právě prostřednictvím internetu. Jedná se také o půjčku velmi rychlou, protože pokud patříte mezi těch pár "šťastlivců", kterým je tato půjčka schválena, mělo by všechno proběhnout asi za jednu jedinou hodinu, což je myslím skutečně velmi slušná rychlost. No osobně jsem tuto půjčku nikdy nezkoušel (a rozhodně se ani nechystám), takže nevím, jestli je všechno tak, jak tvrdí poskytovatel. Maximální částka, kterou můžete získat je zatím stanovena na 10 000 Kč, což se možná nezdá moc, ale je nutné si uvědomit, o jaký typ úvěru se jedná. Je to prostě rychlá online půjčka určená když si potřebujete velmi rychle něco koupit a chybí vám třeba ještě týden do výplaty. Je jedno jestli se Vám třeba rozbilo auto nebo mobilní telefon, právě na takové situace je tato půjčka určena. No aby nebylo všechno tak růžové, přejděme k tomu, jaký budete platit úrok. Ten je stanovený na skutečně hodně vysoké procento a to je také důvod, proč tato půjčka neunikla pozornosti celé řady našich médií a to obzvláště těch internetových. Teď je skutečně nejvyšší čas abyste se něčeho chytnuli a pokud stojíte, raději se posaďte, úrok, za který je tento úvěr nabízen je totiž více než 359% ročně, plus poplatek za úvěr, který má hodnotu 150Kč. To je už docela slušná pálka, že? Tato půjčka má však mnohé další zádrhele, můžete od ní například písemně odstoupit, ale až potom, co bude Váš dopis doručen na kontaktní adresu věřitele, ta je však z nějakého důvodu jiná, než je adresa sídla společnosti. Myslím, že by bylo dobré, abyste si na tuto půjčku dávali pozor, už jenom proto, že obchodní podmínky, když k nim přičtete přílohy, mají přes dvacet stran textu. No přiznejme si, kdo z nás by četl při sjednávání rychlé půjčky obchodní podmínky, které mají takový rozsah? Já moc takových lidí neznám. Ostatně to je také jedna z těch věcí, na které mnoho firem, které půjčky nabízejí, spoléhá.